BREAKING NEWS
Home » GREQI » Nisën themelet e bashkëpunimit mes Greqisë – Qipros – Izraelit

Nisën themelet e bashkëpunimit mes Greqisë – Qipros – Izraelit

Përfundojë turi i takimeve në kuadër të trepalëve – me dokumente historike duke  vendosur për të krijuar një tubacion që të transportohen burime të përbashkëta  të gazit natyror për në BE.

Pas takimit trepalësh të tre liderët bërë deklarata në media.

Presidenti qipriot Nikos Anastasiadhis pasi i uroi mirëseardhjen e Aleksis Cipras dhe Bexhamin Netanjahu e quajti historik takimin ku  u diskutuan çështjet e energjisë, turizmit, hulumtimit, teknologjisë, menaxhimin e ujit, terrorizmit dhe emigrimit, të cilat janë reflektuar në Deklaratën e Përbashkët , një dokument historik i paraqitur që përforcon bashkëpunimin e ngushtë të tre vendeve.

Anastasiadhis njoftoi ngritjen e një komisioni për monitorimin më të afërt e dakorduar dhe përsëriti se bashkëpunimi nuk është i drejtuar kundër ndonjë vendi të tretë. Ai shtoi se në aspektin e energjisë, e drejta ishte konsensusi se zbulimi i hidrokarbureve në rajon duhet të veprojë si një katalizator për bashkëpunimin në nivel rajonal dhe se të tre udhëheqësit ranë dakord të punojnë ngushtë.

Marrëveshja për forcimin e bashkëpunimit ishte gjithashtu në çështjet e sigurisë. Ai tha se Qiproja dhe Greqia mbeten plotësisht të përkushtuar për të mbështetur forcimin e marrëdhënieve dypalëshe midis Izraelit dhe BE-së.

Ndërsa vuri në dukje se informoi bashkëbiseduesit mbi problemin e Qipros dhe i falënderoi ata për mirëkuptimin dhe mbështetjen e palëkundur për përpjekjet për ta zgjidhur, ku u  diskutuan dhe zhvillimet aktuale në Lindjen e Mesme.

Së fundi, në fushën e bashkëpunimit rajonal Presidenti qipriot tha se zhvillimet konfirmojnë se rajoni ynë është në një gjendje të likuiditetit dhe pasigurisë dhe shprehu besimin e përbashkët që përmes bashkëpunimit trepalësh mund të përballojnë sfidat.

Në përfundim  tha se nga tani ka pritshmëri të reja për bashkëpunim në rajon.

Nga ana e tij, kryeministri izraelit gjithashtu iu referua bashkëpunimit historik të takimit, foli për sfidat e mëdha që shtrihen përpara dhe tha se “tre vendet kërkojnë stabilitetit, sigurinë dhe prosperitetit, objektiva të cilat do të arrihen nga puna e përbashkët” .

Netanjahu njoftoi se vendosi të ngrejë një komitet trepalësh për të shqyrtuar mundësinë e hartimit të një tubacioni që do të transportojë burimet e tyre të përbashkëta me Izraelin dhe Qipron në BE. Ai tha se planet e ngjashme ekzistojnë për energji elektrike dhe u bë një debat mbi progresin e përmirësimit menaxhimin efikas të burimeve ujore.

Në fund, theksoi se takimi Trepalësh do të sjellë progres jo vetëm në tre shtete, por në të gjithë rajonin.

Kryeministri grek Alexis Cipras tha se duke u bashkuar me forcat “mund të nxisim begatinë dhe stabilitetin përmes zhvillimit të objektivave të përbashkëta dhe përfitimeve të rajonit.” Për Greqinë është një zgjedhje strategjike dhe tha Cipras  që vjen në : “kulmin e një lidhje trepalësh në sektorë të ndryshëm të tilla si energjia, transporti dhe turizmi. Ai iu referua transportit të  gazit natyror nga Qipro dhe Izraeli në BE dhe tha se Greqia mund të luajë rolin e urës në këtë rast. ”

Përsa i përket Qipros Aleksis Cipras theksoi prerazi nevojën për të promovuar skemat që nuk do të jenë të vjetëruara si garanci dhe garantuesit  e saj. ” Qiproja  është një çështje ndërkombëtare dhe të ndërkombëtarizimit që ndihmon procesin e zgjidhjes,” tha Cipras.

Burimi: CyprusTimes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

test