BREAKING NEWS
Home » GREQI » Instituti Amerikan i Stratfor: I vështirë viti 2016 për Greqinë
Greece? Future? EURO? - tinted

Instituti Amerikan i Stratfor: I vështirë viti 2016 për Greqinë

 

Me një vit të vështirë pritet të ballafaqohet Greqia   në vitin 2016,  vlerëson Instituti Amerikan i studimeve gjeopolitike Stratfor, i cili, vlerëson se rreziku i një «Grexit» ka rënë në mënyrë të konsiderueshme, ndërsa nuk e përjashton rrëzimin e qeverisë dhe trazirat civile brenda vendit.

Në raportin e tij vjetor për vitin e ri, në lidhje me  Greqinë, Stratfor sheh “gjemba” si të rëndësishme pasigurinë politike dhe trazira sociale.

Ekonomikisht theksoi se për një tjetër vit  mungon rritja ekonomike dhe rritja e papunësisë, duke shkaktuar protesta të forta dhe mosmarrëveshje ndërqeveritare që mund të ngadalësojnë ritmin e zbatimit të reformave.

Sidomos duke pasur parasysh qeverinë e brishtë shumicën parlamentare SYRIZA-ANEL nuk përjashtohet edhe mundësia e rënies së qeverisë së Aleksis Cipras. Ajo është e theksuar, megjithatë, se pjesa më e madhe e opinionit publik në Greqi është kundër zgjedhjeve të reja, me zgjidhje unike “kualifikohen” të jetë një bashkëpunim i tillë qeveri ose një qeveri  teknokratësh, të cilët mund të kalojnë faturat e ‘vështirë’ për periudhën e ardhshme.

Siç u përmend karakteristika të Stratfor në analizën e tij janë: “Në vitin 2016 kërcënimi më serioz në Greqi nuk ka të bëjë me shlyerjen e borxhit, por me trazira sociale. Nuk ka gjasa një krizë si ajo e 2015 pasi vendi nuk përballet me plan  shumë të ngushtë për  shlyerje të borxhit, që do të thotë se rreziku i falimentimit apo Grexit është më e ulët se në vitin 2015 “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

test